TIPS & INFO
ΦΡΕΣΚΟ ή ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ΨΑΡΙ ?
Φρέσκο ή κατεψυγμένο ψάρι ?
Για όλους εμάς που αγαπάμε τα ψάρια και τα θαλασσινά η ερώτηση αυτή είναι λάθος εξ ορισμού. Το καλό ψάρι μπορεί να είναι είτε φρέσκο είτε κατεψυγμένο. Ας σκεφτούμε απλά : για πόσες ημέρες μπορεί ένα φρέσκο ψάρι να παραμείνει φρέσκο ? Δύο,τρείς μέρες το πολύ ? Τι χρειάζεται ένα ψάρι ή και το κρέας για να διατηρηθεί αναλλοίωτο και για μεγάλο διάστημα ? Αυτά που πρέπει να αναρωτιόμαστε λοιπόν σε σχέση με το κατεψυγμένο ψάρι είναι :
Να έχει καταψυχθεί αμέσως μετά την αλίευση. Το σωστό πάγωμα σταματάει την οποιαδήποτε φθορά. Σταματάει την αύξηση του πληθυσμού των βακτηρίων και την απώλεια των διατροφικών στοιχείων και βέβαια διατηρεί τη γεύση.
Να έχει αλιευθεί με τρόπο που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Όχι μόνο να μην ρυπαίνεται η θάλασσα , αλλά να προστατεύεται και η δυνατότητα της θάλασσας για αναπαραγωγή τους είδους.
Να έχει φτάσει στο σημείο πώλησης με τήρηση των κανόνων επεξεργασίας και μεταφοράς. Σταθερές θερμοκρασίες κάτω -18 βαθμών κελσίου, τήρηση κανόνων υγιεινής και αυστηρή εφαρμογή των προτύπων ποιότητας.
Να ξέρουμε πότε θέλουμε να το μαγειρέψουμε. Ανάλογα μπορούμε να επιλέξουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο.Ποιο το νόημα να πάρουμε φρέσκο και να μαγειρέψουμε μέρες μετά ή να το καταψύξουμε? Ένα ποιοτικό κατεψυγμένο ψάρι ή θαλασσινό είναι η καλύτερη ευκολία στην κατάψυξή μας.
Ένα βράδυ πριν, το μεταφέρουμε από την κατάψυξη στην συντήρηση με την συσκευασία. Εκεί θα αποψυχθεί σωστά , χωρίς να μυρίσει το ψυγείο. Την επόμενη μέρα θα είναι έτοιμο για μαγείρεμα. Και προσοχή δεν πετάμε τα υγρά της συσκευασίας που έχει ξεπαγώσει. Αν μπορούμε τα χρησιμοποιούμε στην εκτέλεση της συνταγής.
Συγκρίνουμε και τις τιμές. Αν το ψάρι ή το θαλασσινό που μας ενδιαφέρει το βρίσκουμε και φρέσκο και κατεψυγμένο , γιατί να μην δούμε και την τιμή ?
«Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο» λέει η παροιμία και εμείς πρέπει να αναρωτηθούμε εάν είναι δυνατόν να υπάρχει φρέσκο…αυτό που δεν είναι η εποχή του ή έχει ταξιδέψει από την άλλη άκρη του κόσμου. Στα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά υπάρχει η υποχρεωτική αναγραφή της FAO, η οποία μας δείχνει σε ποιά ζώνη αλείας έχει αλιευθεί. Για να δείτε τον επίσημο παγκόσμιο χάρτη αλείας, του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τις τροφές και τα αγροτικά, κάντε "κλικ" εδώ.
Υπάρχει λοιπόν τρόπος να φάμε καλό ψάρι ? Εμπιστευόμαστε μια εταιρεία με σοβαρότητα, προδιαγραφές, πιστοποιήσεις, ιστορία και μεράκι. Εμπιστευόμαστε ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ, που από το 1968 δεν κάνει καμία έκπτωση σε θέματα ποιότητας. Γνωρίζει και αγαπά όλες τις θάλασσες. Φροντίζει για εσάς , φροντίζει και για το περιβάλλον.