ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΔυσκολίαΕύκολη
Χρόνος60'-70' λεπτά
Μερίδες4 - 6 μερίδες
Υλικά
  • 1 Χταπόδι πλοκάμι ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ 500γρ.
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 5-6 ολόκληρους κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • ¼ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
  • Αλάτι κατά βούληση
  • Για το ρύζι
  • ¼ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
  • 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 ½ φλ. ρύζι γλασέ
  • 6-8 φλ. ζεστό ζωμό λαχανικών
  • ½ φλ. ούζο
  • ½ φλ. φύλλα από μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένα
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

ΧΤΑΠΟΔΟΠΙΛΑΦΟ

Οδηγίες Μαγειρέματος

Κόβουμε το χταπόδι σε 8 κομμάτια και τα τοποθετούμε σε μια μεσαία κατσαρόλα, μαζί με τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι, το μαύρο πιπέρι, το σκόρδο, ½ φλ. ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το χταπόδι να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει. Προσέχουμε να μην σχοινιάσει. Όταν το χταπόδι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μπουκίτσες. Κρατάμε τον ζωμό του στην κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε ακόμη ¼ του φλ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το φινόκιο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, μέχρι να λαδωθεί καλά. Ρίχνουμε μια γεμάτη κουτάλα από τον ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε. Όταν το ρύζι την απορροφήσει, προσθέτουμε άλλη μία γεμάτη κουτάλα. Μετά από 3 γεμάτες κουτάλες ζωμό, προσθέτουμε το ούζο και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό σε δόσεις, μέχρι το ρύζι να βράσει, αλλά να μην λασπώσει. Περίπου 7 με 8 λεπτά πριν κατεβάσουμε το ρύζι από τη φωτιά, προσθέτουμε τις μπουκιές του χταποδιού μαζί με περίπου μισό φλ. από το ζουμί του που κρατήσαμε στην κατσαρόλα, αρκετό ώστε να δώσει στο ρύζι ένα ωραίο, ροζ χρώμα. Ρίχνουμε τον Ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και σερβίρουμε..

Καλή μας όρεξη!

SHARE

Δείτε Επίσης